Wergea komt in mei met een bijzondere productie: Cascada, gebaseerd op Alice in Wonderland. Circuselementen spelen er een belangrijke rol in. Daarom deed de ploeg op zondagmiddag een workshop, verzorgd door Circus Zanzara uit Doetinchem. Wergea komt in mei met een bijzondere productie: Cascada, gebaseerd op Alice in Wonderland. Circuselementen spelen er een belangrijke rol in. Daarom deed de ploeg op zondagmiddag een workshop, verzorgd door Circus Zanzara uit Doetinchem.

Door Fedde Dijkstra


WERGEA ,,Ik ga eerst wel met de fiets over het koord!", roept Jeroen Wijnand enthousiast. Het is gespeelde bravoure, want zo ver komt de Wergeaster theaterploeg nog niet echt tijdens de workshop circus in het gymlokaal. Maar er is talent genoeg om straks in mei een paar mooie staaltjes acrobatiek te laten zien in de voorstelling Cascada, denkt Paulo Duyker van Circus Zanzara uit Doetinchem.

Met zijn vrouw Mayka Heessels en hun zestienjarige dochter Jans is hij naar Wergea gekomen om de theaterploeg aan het circus te laten snuffelen, zoals Paulo het noemt. Zo'n twintig spelers en medewerkers beginnen met een warming up. Het piept en kraakt al wat bij het losmaken van de spieren. De cirkel deelnemers kijkt een beetje jaloers naar artieste Jans, die lenig haar romp voorover legt tussen haar gespreide benen. Haar moeder Mayka spreekt de ploeg bemoedigend toe. ,,Het mag allemaal een beetje lijden met een lange ij zijn. Maar niet te veel."

Voor de pauze draait het vooral om balans, vertrouwen, tempo, ademhaling. ,,Als ze dat goed leren, kun je heel ver komen", verwacht Paulo. ,,En dan is het misschien verstandig om de moeilijkste truc die je geleerd hebt, niet in de voorstelling te gebruiken." Want acrobatiek in een theaterstuk is niet niks. ,,Als je met het spel bezig bent, ben je geneigd je techniek te vergeten. Dat is zelfs bij ons zo. We hebben een komische acrobatische act. En dan moeten we soms ook zeggen: hoho, nu het spel even loslaten, nu weer even op je techniek."

In duo's oefenen de spelers een 'opstapje': op de bovenbenen van de partner stappen en dan allebei achterover hangend in balans blijven. Productieleider Jitze Tadema en speler Bareld Mud rollen al gauw lachend over de vloer. Maar oefening baart kunst, en na een poosje hangen er hier en daar tweetallen mooi in evenwicht. Marrit Bamboe durft zelfs een been op te tillen en op de schouder van duopartner Bauke van der Veen te laten rusten.






































De Wergeaster theaterploeg let goed op terwijl Paulo Duyker en Mayka Heessels een balansoefening voordoen.
Foto Hoge Noorden/Jeroen Horsthuis



De spelers mogen ook hun best doen op een loopje-metstruikeling. En dan nog een oefening waar ze geen genoeg van krijgen: de oorvijg. Namaak, maar heel overtuigend, als het 'slachtoffer' op het juiste moment hard in de handen klapt. Circusbaas Paolo maakt er met dochter Jans een hele act van. ,,Toen Jans nog wat kleiner was, deden we dat wel eens in de supermarkt", vertelt Paulo. ,,Een reuzensucces."

Na de pauze mag de ploeg aan de slag met koord, bal, touw, diabolo, eenwielers en andere attributen. Ook de tissu wordt opgehangen. Chantal Dijkstra is een ervaren turnster -  ze kijkt goed hoe Jans naar boven schiet in de lappen textiel, en klimt meteen daarna zelf naar boven. De gymzaal begint steeds meer wat op een circusarena te lijken.

Wergea heeft sinds 1989 een hele reeks iepenloftspullen opgevoerd. Het laatste was Lucky Manuelo in 2005; daarna nam de ploeg een soort time-out. ,,Dat kaam mei om't wy it gefoel krigen dat de iepenloftspullen wat yn deselde fiver sieten te fiskjen", vertelt secretaris Arjen Agema. ,,It like ús better om in nij begjin te meitsjen en dan mei hiel wat oars te kommen."

Cascada (Spaans voor waterval) is dan ook geen iepenloftspul. De Wergeasters spreken zelf van experimenteel locatietheater, met circus, wereldmuziek en magie. Er komen nog meer workshops aan te pas: touwtjespringen en tangodansen bijvoorbeeld.

De voorstelling is gebaseerd op twee beroemde werken van Lewis Carroll: Alice in Wonderland en het vervolg Through the looking glass. De regie is in handen van Anne Graswinckel en Marrit Bamboe. Zij maakten een bewerking, samen met Peter Sijbenga, die de tekst en liedjes in het Fries vertaalde; de muziek is geschreven door Reinoud Weima.

Het stuk gaat in mei in première en wordt daarna nog vier tot zes keer gespeeld. Dat gebeurt in een echte circustent van Herman Renz, met 400 tot 500 zitplaatsen. Die komt aan de westkant van Wergea te staan, aan de staandemastroute. Het vaarwater is belangrijk voor het dorp. Cascada krijgt daarom een passende ondertitel mee: Lys yn Wetterlân".
Bron: Leeuwarder Courant, 13-01-2009
Bedrijven
    
WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.