wergea ald wergea nij 7Ien en oar út ‘e skiednis fan Wergea, deel 7
Een nieuw boek.

De Stichting Wurkgroep Werregea Ald – Wergea Nij heeft in verband met haar 35-jarig jubileum (1982–2017) het zevende deel samengesteld in de reeks ”Ien en oar út ‘e skiednis fan Wergea”. Het is in A4 formaat en zeer royaal voorzien van illustratiemateriaal.

Om U een indruk te geven van de inhoud volgen hier de hoofdstukken: Touwlûkerij yn Wergea, Underwiis yn Wergea, Wergeaster Merke, Priislige yn ‘e Runestâl, Wergeaster plysjes en De Steande Mêstroute

Lees meer: Nieuw boek Werregea Ald - Wergea nij

 

 

WIJKENTV Wergea:  een uitzending van GP-TV

Klik op de link voor de youtube-film      http://www.gptv.nl/WFzrOzfn8Yg

Leeuwarden bereidt zich voor op de verkiezing tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Leeuwarden kreeg van de jury in de voorronde samen met Eindhoven en Maastricht de voorkeur boven Den Haag en Utrecht. Deze zomer wordt de tweede versie van het Bidbook aangeboden aan de internationale jury. Leeuwarden heeft steeds meer te bieden en krijgt er per 1 januari door de opheffing van Boarnsterhim zelfs 9 dorpen bij!

Lees meer: Wergea op GPTV

Met de gemeente verdwijnt ook jarenlange traditie
 
WERGEA - Op 13 mei 1900 waren Marten Kalsbeek en Cornelis Kasje in Wergea de grondleggers van de 'Bond van Zuivelfabrieks-arbeiders', een van de eerste rechtstreekse voorlopers van de huidige vakbeweging FNV. Jaarlijks werd die historische dertiende mei in Wergea nog herdacht met een jubilarishuldiging door de woonafdeling FNV Boarnster-him. Maar aan die traditie komt nu een eind vanwege het verdwij-nen van die gemeente in 2014. Voor de laatste keer worden op 13 mei 2013 in De Bidler in Wergea jubilerende FNV-leden gehuldigd. De aanwezigen op die bijeenkomst krijgen dan ook het ontwerp te zien van het herinnering monument in de vorm van een stenen drieluik.

Door Eize de Boer

Foto (Klaas Rozema): De grote gedenksteen uit de zuivelfabriek nu op de muur van de Bidler met v.l.n.r. Tineke Potjewijd, Haeije Andringa en Henk de Vries.

Lees meer: Laatste jubilarishuldiging Bond van Zuivelfabrieks-arbeiders FNV Boarnsterhim in Wergea

Muziek 

Muziek heeft in Wergea altijd een belangrijke plaats ingenomen. Fanfareorkest/drumband De Kriich kan bogen op een klinkende lijst met successen en de verschillende koren (gemengd koor, katholiek koor M/V) hebben er ook al de nodige jaartjes op zitten. De ouderen herinneren zich nog de mondharmonicaclub Mondola en bij speciale gelegenheden als een jubilerende vereniging, werd er eigenlijk altijd wel een revue gemaakt. Van recente datum is het jonge wergeaster duo Twarres, dat inmiddels landelijke bekendheid heeft verworven. Dit laatste geldt niet voor de top-100 band Hot Item, maar wie een swingende avond wil hebben, is hier aan het juiste adres. Bij het openluchtspel (zie toneel) neemt (pop-)muziek ook steevast een belangrijke plaats in. Onregelmatig verschijnend is het Open Podium, waarbij iedereen die dat leuk lijkt, zijn muzikale kunsten vertoont. Jeugdsoos Szdrnzll en cafe ‘s Lands Welvaren tenslotte bieden ook regelmatig aan bands in allerlei maten en soorten, de gelegenheid het publiek te vermaken.

Toneel

Toneelvereniging Halbertsma timmert met drie uitvoeringen per jaar (“het grote stuk”, eenakters en jongerentoneel) behoorlijk aan de weg. Sinds 1989 wordt om de twee jaar het, door een andere organisatie opgezette, iepenloftspul Wergea in de openlucht gespeeld, hetgeen inmiddels tot een begrip is uitgegroeid. Verder is er nog de Kulturiele Kommisje Wergea, die regelmatig voorstellingen in cultureel centrum De Bidler programmeert.

 

Musea e.d.

Zie bezienswaardigheden.

Bedrijven
    
Het weer in Wergea

15°C

helder

Laatst bijgewerkt op 29-11-2022 17:03 uur
Bron: Yahoo

Agenda
03-12-2022
Sinterklaas yntocht

07-12-2022
Netwerkbijeenkomst Perspektyf

Bekijk de complete agenda

Tweets

05-05-2022 20:25
RT @vvWarga: Het verslag en alle foto's van Warga 4 - DTD 4 staan nu op https://t.co/KlhyuybMVn Er staan inmiddels zelfs beelden van deze w…


05-05-2022 20:25
RT @BakkerijdeBoer: ❤ Het is bijna moederdag ❤ Een moederdagsnitte, aardbeienslof, aardbeienschelpje of een vers suikerbroodje met een cro…


27-04-2022 10:08
RT @teatsen: De opgave voor het Wytze Veenstra Wergeaster Kampioenskip Teatsen staat online @ https://t.co/HBpFXy1lPU https://t.co/HhspT4RC


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.