logo wergea 600

Dit jaar bestaat Wergea 600 jaar! Noteer alvast in je agenda: de feestweek is van 19 tot en met 28 augustus 2022.

Adembenemend openingsspek­takel van UDI uit Wergea in de Twine in Grou.

Adembenemend openingsspek­takel van UDI uit Wergea in de Twine in Grou. In een prachtig decor en schitterende kostuums en sfeervolle belichting gaven de leden van UDI een wervelende show van ongekende klasse, dit was meer dan een 'gymnastiekuitvoering'.

GROU - Bij binnenkomst kunnen bezoekers op drie projectiescher­men lezen 'What a feeling het is 9 juni'. UDI heeft intens toe geleefd naar de tweejaarlijkse uitvoering. Voor dit breedte- en topsport­spektakel week de gymnastiek­vereniging uit Wergea uit naar De Twine in Grou; de gymzaal in eigen dorp is er te klein voor. De openingsceremonie, de groepsoptreden en de slotdans.

Door: Christine Marinussen

 

Leider Gregor Martes roept alle kinderen op om bij het goede bord te gaan staan, zoals ze dat van­middag geoefend hebben. Voor­afgaand aan het programma van, voluit, 'Uitspanning door Inspan­ning' worden de toegestroomde (groot)ouders en andere belang­stellenden vergast op videobeel­den van sportende UDI-leden. Muziek schalt door de ruimte, ge­kleurde lampen flitsen aan en uit: dan start de geprojecteerde count­down vanaf 100; massaal telt men mee af van tien naar nul.

De openingsact oogt zeer specta­culair. Alle leden samen beelden een symbolisch verhaal uit over drie sporters: Citius, Altius, For-tius, Latijn voor sneller, hoger, sterker. Op geheel eigen wijze zijn zij alle drie op zoek naar het goud. Daarin gehinderd door duistere fi­guren, die een einde willen maken aan hun zoektocht en daarmee aan de belangrijke aspecten van sport. Zoals het slangenmens Medusa die symbool staat voor het kwaad; ie­mand die in haar ogen kijkt veran­dert in steen. Het trio houdt haar een spiegel voor zodat ze zelf in steen verandert. De komst van het krachtige vliegende paard Pegasus symboliseert het zegevieren van de sport. De wereldbol staat voor één wereld ontstaan uit vele werel­den.

Op het podium houden kinderen grote papieren duiven omhoog. Drie jongens staan op de vloer elk voor een lange mat. Aan beide zij­kanten achterin steken drie meis­jes grote groene papieren bollende lucht in. De jongens doen hun oefening. Dan vult de ruimte zich in een mum van tijd vanuit ver­schillende kanten met in clubtenue gehulde sporters en allerlei kleurige attributen. Zoals nog meer bollen, vlaggen, linten, vuur­vogels, teveel om op te noemen. Door de twee gangpaden tussen de toeschouwers links en rechts van het podium en de tribunes aan de zijkanten voeren sporters in hoog tempo achter elkaar telkens een andere sprong uit, veilig landend op dikke maten. Nadat de kinderen via de achterkant de zaal verlaten is er even geen mens te bekennen op de vloer. De duiven op het po­dium begeven zich kort door de zaal voordat ze de ruimte via het podium verlaten. Dan wordt een groot wit verhullend doek binnen­gedragen. Midden in de zaal wordt hierin een sierlijk schaduwspel uitgevoerd. Op kleine podia aan de zijkanten maken kinderen dezelfde bewegingen.

 

 Active Image

(Foto: Jikkie Cats).

 

Na dit onderdeel komen achterin de zaal mensen die onderdeel uit­maken van beweegbare enorme poppen tevoorschijn en lopen naar het midden van de zaal. Via de hellingen links en rechts ach­terin voegen kinderen met linten en bollen zich bij hen. Als er gedonder klinkt rennen de kinderen weg; de poppen maken in een rus­tiger tempo plaats voor een groot masker en een aantal krijgertjes met ontbloot, beschilderd boven­lijf. Zij voeren een ritueel uit met zilverkleurige stokken. Links achterin dragen groepjes kleuters samen met een volwas­sene vier doeken binnen en voeren daarmee op de vloer staand en gaand een wapperend bewegings­spel uit.In het midden komt een wit paard tevoorschijn.

Tot slot is alles en iedereen op de vloer, wordt op de trampolines ge­sprongen en racen enkele skaters over de vloer. Een kunstzinnig ge­vormde, doormidden gekliefde, verlichte wereldbol completeert het tafereel. De globe blijft de rest van de uitvoering voor de achter­wand staan.Kijkers komen ogen tekort bij deze indrukwekkende wervelende show. 

Na binnenkomst van de Neder­landse en Friese kampioenen uit de clubgelederen, een vaandelgroet, de huldiging der kampioenen door voorzitter Kim Bots, Agnes Sambrink die het enthousiast meege-zongen Fries volkslied vertolkt en 'You'11 never walk alone' zingt ver­tonen sporters hun kun(st)(n)en. Van peuter tot 18+ laat men in groepen en individueel zien wat sport zoal is: snelheid, passie en vuur, balans, samenwerking, stijl, beweging, presteren, ontspanning, hip, krachtig, luchtig, spetterend, feest, hoogte.

Meisjes, jongens, keurmeisjes en -jongens en springgroepen geven gymnastisch acte de presence op en aan evenwichtsbalk, brug, rekstok, bok, paard, trampoline, springplank, vloer en teamgeno­ten. Solo, in twee- en drietallen levert men (soms letterlijk) hoog­standjes.In clubtenue en prachtige galapak­jes, streetdance-outfit. Of bijvoor­beeld gekleed als vlinders zoals een groep kleine meisjes bij en op de evenwichtsbalk een demonstra­tie geeft. 

Na twee en een half uur sport en spektakel besluit UDI met de slot­dans. Zodra het doek opgehaald worden stormen alle kinderen stormen de vloer op en dansen on­der aanvoering van drie dames op 'Brand new day'.Op de schermen valt te lezen 'See you in 2009!'

(bron: Mid Frieslander dinsdag 12 juni 207 wmm)
Wergea 600

logo wergea 600

Dit jaar bestaat Wergea 600 jaar! Noteer alvast in je agenda: de feestweek is van 19 tot en met 28 augustus 2022. Check hier de website: wergea600.nl

Bedrijven
    
Tweets

05-05-2022 20:25
RT @vvWarga: Het verslag en alle foto's van Warga 4 - DTD 4 staan nu op https://t.co/KlhyuybMVn Er staan inmiddels zelfs beelden van deze w…


05-05-2022 20:25
RT @BakkerijdeBoer: ❤ Het is bijna moederdag ❤ Een moederdagsnitte, aardbeienslof, aardbeienschelpje of een vers suikerbroodje met een cro…


27-04-2022 10:08
RT @teatsen: De opgave voor het Wytze Veenstra Wergeaster Kampioenskip Teatsen staat online @ https://t.co/HBpFXy1lPU https://t.co/HhspT4RC


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.