logo wergea 600

Dit jaar bestaat Wergea 600 jaar! Noteer alvast in je agenda: de feestweek is van 19 tot en met 28 augustus 2022.

Logo Hout Vaert 2018Let op, door dit evenement zal de Palma-brege op zaterdag 21 juli vaker / langer open staan. Houd hier rekening mee!

Het project ‘Hout-vaert 2018’ vaart langs Wergea. Van donderdag 19 tot en met 22 juli 2018 vaart een bijzondere vloot van 50 historische (vracht) schepen door Fryslân, van Dokkum naar IJlst via Wergea. op zaterdagmorgen varen we vanaf ongeveer 09.00 uur via de staandemastroute naar Grou. Het statenjacht van de provincie Fryslãn maakt deel uit van de vloot langs Wergea.

U bent van harte welkom onze schepen te bekijken bij de brug bij Wergea!
De schepen begeleiden een speciaal gemaakt houtvlot van 19 meter lange boomstammen van Dokkum naar Leeuwarden. Het houten vlot is in Dokkum gebouwd en het maakt de vierdaagse reis met behulp van de historische sleepboot Djati. Daarna varen ze via de staandemast-route langs Wergea naar Grou. Tot slot vaart de vloot via Sneek naar houtzaagmolen ‘de Rat’ in IJlst. De Blazer TX33 uit Makkum is in 2018 100 jaar oud en fungeert als vlaggenschip van Hout-Vaert 2018. Hout-vaert is een Iepen Mienskip-project in het kader van Leeuwarden-Fryslân culturele hoofdstad van Europa 2018.

Waarom?

Met deze tocht vragen we aandacht voor de maritieme geschiedenis van Fryslân en specifiek voor het Zweedse en Noorse hout. Met hout uit die landen werden voorheen de meeste Friese boerderijen en onder meer kerken gebouwd. De bijzondere tocht brengt de reis van hout in beeld, van zaadje en boomstam tot product en betekenis. Het maakt daarmee de verbinding vanuit de rijke historie van de houtvaart naar de toekomstige mogelijkheden van hout, van kunst en houtmeubels tot (tiny) houses en bruggen. Hout is duurzaam materiaal voor de nieuwe, circulaire economie.

Wat is de route?

Op donderdagmiddag geeft burgemeester van Dokkum Marga Waanders aan het Grootdiep in Dokkum het startschot. Op vrijdagmorgen wordt een uur aangelegd aan de kade in Birdaard en gaan de schepen via de Dokkumer Ee naar de Prinsentuin in Leeuwarden. Vandaar gaat de reis op zaterdagochtend naar de Hellinghaven in Grou. Statenjacht Friso vergezelt de vloot op zaterdag eind van de ochtend met commissaris van de Koning Arno Brok aan boord. Op zondagochtend vaart de vloot via Prinses Margrietkanaal, Sneekermeer en Houkesloot naar Sneek, waar bij de Waterpoort een groet wordt gebracht aan de schepenparade. Vervolgens gaat de tocht naar houtzaagmolen De Rat in IJlst, dat dit jaar 750 jaar bestaat. Hier wordt de reis afgesloten met de feestelijke overdracht van het hout.

Wat is het programma?

Een uniek houtvlot van 19x6 meter maakt deel uit van de vloot. Op het vlot wordt in de havens een muzikale impressie van houten attributen en met houten blaasinstrumenten gegeven. Aan boord van de schepen is er van alles te beleven. Zo kun je deelnemen aan diverse workshops waaronder houtyoga. Ook is er een houtsnuiflab, een overzicht van houten lijkkisten en is er een kettingzaagkunstenaar. Ook is er een speciaal timmerschip voor kinderen. Hout-Vaert is gratis te bezoeken; alleen voor enkele workshops wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Op ‘Stânfries X’ geeft de Leeuwarder architect toont Hans Achterbosch in de Prinsentuin te Leeuwarden samen met een aantal van zijn collega’s hun visie op de moderne toepassingen van hout.

Wij nodigen u van harte uit het vlot en onze schepen te bezoeken in Dokkum, Burdaard, Leeuwarden, Grou of IJlst. Het programma in de havens is tussen 16.00 en 20.00 uur. U bent van harte welkom!

Met vriendelijke groet,

Stichting de Boadskipper,

Rob Leemans, voorzitter.

Kijk voor het complete programma op www.hout-vaert.nl

Wergea 600

logo wergea 600

Dit jaar bestaat Wergea 600 jaar! Noteer alvast in je agenda: de feestweek is van 19 tot en met 28 augustus 2022. Check hier de website: wergea600.nl

Bedrijven
    
Tweets

05-05-2022 20:25
RT @vvWarga: Het verslag en alle foto's van Warga 4 - DTD 4 staan nu op https://t.co/KlhyuybMVn Er staan inmiddels zelfs beelden van deze w…


05-05-2022 20:25
RT @BakkerijdeBoer: ❤ Het is bijna moederdag ❤ Een moederdagsnitte, aardbeienslof, aardbeienschelpje of een vers suikerbroodje met een cro…


27-04-2022 10:08
RT @teatsen: De opgave voor het Wytze Veenstra Wergeaster Kampioenskip Teatsen staat online @ https://t.co/HBpFXy1lPU https://t.co/HhspT4RC


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.