opening jornapaadOp 26 juni verzamelde zich een groep Wergeasters bij Wopke Hoek. We liepen vervolgens naar Warstiens. In de tuin van de camping aan de Buorren 1 kregen we een bakje koffie (of thee) en een gebakje. Muziekvereniging De Kriich speelde een aantal nummers. Ook een groep uit Warten sloot zich rond half 3 aan en een aantal inwoners van Warstiens.

Vroeger konden de mensen uit Warstiens via een voetpad naar het Jornahuis lopen, de boerderij van de familie de Wit. Via dit kerkenpad kon Wergea en Warten bereikt worden. Later is dit pad verdwenen.

Op initiatief van groencommissie Warten Doarp yn it grien, de werkgroep Biodiversiteit Wergea en Pleatslik Belang Warstiens is gesproken met de familie de Wit of dit wandelpad nu een eindje verder op, namelijk langs het Langdeel weer gebruikt kan worden. En dat kan! Wel met een aantal voorwaarden, die staan duidelijk genoemd op het onthulde bord bij de entree van het pad (met de naam: Het Jornapaad). Belangrijkste punten hieruit: honden zijn niet toegestaan en tijdens het broedseizoen is het pad gesloten (15 maart tot 22 juni). De kosten van het pad worden door de drie dorpen gedragen. De werkgroep biodiversiteit Wergea krijgt bijvoorbeeld via Perpspektyf een bijdrage vanuit het dorpenfonds voor hun activiteiten. Een deel van hun budget gaat naar dit pad. De afdeling groen van de gemeente Leeuwarden heeft een vlonder neer gelegd, zodat we veilig over de sloot heen kunnen bij de Wartensterdyk.

 

Er zijn verschillende overgangen in het pad, die zijn afgesloten met klaphekjes (met dank aan Gerard, Hayo en Joost, met assistentie van Margriet en Isabel). Het wapen van de familie Jorna (staat ook op het bord) en is aangeleverd door Sjoerd Spijkstra (Wergea âld, Wergea nij). Richard Bos heeft het wapen gestileerd, de bordjes ontworpen en ook de grote borden ontworpen. Er is samen met Richard en de drie dorpen een mooie folder gemaakt met een plattegrond van het pad (ook hoe je er nog een stukje Meaneweipaad en rondje Warten aan vast kunt knopen) en uitleg/historie. De folder is te bekijken op de pagina “Actief recreëren” van Toeristisch Wergea op wergea.com (link). Ook dank aan de fotomodellen op de folder!

Nadat Gerard de Wit het bord onthuld heeft lopen we met zijn allen over het pad. En zo hebben we er weer een “rondje” bij. Anders moest je bij een wandeling naar Warstiens altijd dezelfde weg weer teruglopen, nu kun je even wat extra stappen maken! Een echte samenwerking dus tussen de familie de Wit en de drie dorpen en de gemeente.

Een korte impressie van 26 juni is hier op Youtube te bekijken: link en op ons foto-album: link.

Bedrijven
    
Tweets

05-05-2022 20:25
RT @vvWarga: Het verslag en alle foto's van Warga 4 - DTD 4 staan nu op https://t.co/KlhyuybMVn Er staan inmiddels zelfs beelden van deze w…


05-05-2022 20:25
RT @BakkerijdeBoer: ❤ Het is bijna moederdag ❤ Een moederdagsnitte, aardbeienslof, aardbeienschelpje of een vers suikerbroodje met een cro…


27-04-2022 10:08
RT @teatsen: De opgave voor het Wytze Veenstra Wergeaster Kampioenskip Teatsen staat online @ https://t.co/HBpFXy1lPU https://t.co/HhspT4RC


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.