logo wergea 600

Dit jaar bestaat Wergea 600 jaar! Noteer alvast in je agenda: de feestweek is van 19 tot en met 28 augustus 2022.

De bistedoktervakantiechecklist

De bistedoktervakantiechecklist

 

 

 

 


De vakantie staat weer voor de deur. Momenteel worden we doodgegooid met lijstjes van zaken die we vooral niet moeten vergeten voor we vertrekken. De auto moet een grote beurt; het huis dient proper te worden achtergelaten en de ANWB strooit met adviezen. Zelf gaan we binnenkort ook. Naar een niet-euroland, dus de Engelse ponden liggen al in de kluis.
In al dat adviesgeweld mag de bistedokter natuurlijk niet ontbreken. In de hoop dat het de voorpret niet teveel bederft, volgt hier een checklist voor het geval het hondenbeest of poeslief (niet) mee gaat:

 

 

Algemeen


Neem altijd het eigen vertrouwde voer mee. Dat is vast niet overal verkrijgbaar en dan hoeft uw dier niet onverhoopt aan andere brokken te wennen. Natuurlijk moet er een mand, bench of deken mee en vergeet de favoriete speeltjes en verzorgingsartikelen niet.
Meestal gaat het richting bos, heide of de duinen en dan is een tekentang nooit weg. Nog beter is het tevoren een goed middel tegen teken (en vlooien!) toe te dienen. En indien het dier dagelijks medicatie krijgt, vergeet de medicijnen niet! Soms is het zelfs aan te raden als een dier geregeld last van een kwaaltje heeft om wat reservepillen bij uw dierenarts te vragen.
En om genante situaties te voorkomen, zorg voor voldoende hondenpoepzakjes.

 

Onderweg


Sommige dieren hebben last van wagenziekte. Het is de vraag of je ze dan aan een lange reis moet onderwerpen, maar als dat niet anders kan, dan is er tegenwoordig meer aan te doen dan alleen een primatourtje vooraf. Informeer ernaar bij uw dierenarts.
Denk in ieder geval aan voldoende drinkwater en een bakje voor onderweg. Las om de 2 uur een pauze in, dat is tevens beter voor de chauffeur. En laat never nooit een dier alleen achter in de auto, zeker niet als het ook nog eens warm is!

 

Buitenland


Een Europees dierenpaspoort, een identificatiechip en de rabiësenting zijn verplicht. Die laatste minimaal 3 weken voor vertrek. Verder hangt het vooral van de streek af. Voor Zuid Europa is het erg belangrijk preventief iets te doen tegen teken en zandvliegjes. Daarnaast moeten dieren goed behandeld worden om geen hartworminfectie op te lopen.
Sommige landen stellen bovendien aanvullende eisen en de wetgeving daaromtrent verandert voortdurend. Raadpleeg daarom dus tijdig uw bistedokter! Moet het dier mee naar Groot Brittannië, Ierland, Noorwegen of Zweden? Jammer dan, want dat gaat niet meer lukken. Die voorbereiding duurt namelijk minimaal een half jaar.

 

 

Pension


Als het huisdier niet mee op vakantie kan en er ook geen thuisblijvers zijn om erop te kunnen passen, dan is het pension een prima alternatief. Regel het tijdig en denk naast de standaard cocktail ook aan de niesziekte- en de kennelhoestenting als extra bescherming. Verder gelden de bovenstaande adviezen voor voer, medicatie en verzorging uiteraard ook.

 

Rariteiten


Informeer tevoren over locale geboden om teleurstellingen te voorkomen. In Spanje en Italië mogen honden bijvoorbeeld niet op het strand en in sommige andere landen moeten honden gemuilkorfd worden. In Duitsland is een speciale veiligheidsgordel voor honden in de auto verplicht en in Frankrijk zijn bepaalde rassen helemaal niet welkom…
Tot slot: voor op de boot zijn er zelfs zwemvesten voor dieren verkrijgbaar.

 

Het aller-voornaamste


Neem bij calamiteiten onderweg altijd even een time-out, zodat er een verstandige oplossing komt bovendrijven. Overhaaste beslissingen werken vaak averechts. Het is uiteindelijk vakantie. Iedereen zou juist op verhaal moeten komen en het genieten staat toch voorop?
Neem tot slot het telefoonnummer van uw dierenarts mee, dan kunt in geval van nood betreffende uw viervoetige reisgenoot in ieder geval even overleggen.
Prettige vakantie!

 

Bron: Menno Wiersma, Dierenartsenpraktijk Reduzum-Grou

 

 

 

Wergea 600

logo wergea 600

Dit jaar bestaat Wergea 600 jaar! Noteer alvast in je agenda: de feestweek is van 19 tot en met 28 augustus 2022. Check hier de website: wergea600.nl

Bedrijven
    
Tweets

05-05-2022 20:25
RT @vvWarga: Het verslag en alle foto's van Warga 4 - DTD 4 staan nu op https://t.co/KlhyuybMVn Er staan inmiddels zelfs beelden van deze w…


05-05-2022 20:25
RT @BakkerijdeBoer: ❤ Het is bijna moederdag ❤ Een moederdagsnitte, aardbeienslof, aardbeienschelpje of een vers suikerbroodje met een cro…


27-04-2022 10:08
RT @teatsen: De opgave voor het Wytze Veenstra Wergeaster Kampioenskip Teatsen staat online @ https://t.co/HBpFXy1lPU https://t.co/HhspT4RC


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.