logo wergea 600

Dit jaar bestaat Wergea 600 jaar! Noteer alvast in je agenda: de feestweek is van 19 tot en met 28 augustus 2022.

Weidevogels !!!

Het zijn drukke weken in het Haagse. Het is net alsof alle werk zich ophoopt richting de zomer…De “Kamertrein “ is een “Hogesnelheidslijn” in deze periode !! Er moet nog veel wetgeving door de Tweede Kamer om op tijd voor de invoering in de Eerste Kamer behandeld te worden. Deze week had ik ondermeer het debat over het Masterplan Ijsselmeer. Daar moet veel gebeuren om de natuur, de visstand en de recreatie te verbeteren. Er is geld en hopelijk nu ook draagvlak voor gezamenlijke aanpak.

En elke dag heb ik veel bezoekers en deed ik in deze week mee aan de “Prokkelstagedag”, waarbij mensen met een verstandelijke beperking een dag meelopen als werkstage. Maar een bijzonder moment in deze week vond ik toch het in ontvangst nemen van het “laatste exemplaar “van het prachtige  boek van Niko Groen over ‘Weidevogels in een veranderend landschap”.

Je kunt je afvragen : “Alweer een boek over weidevogels? Wat voegt dit nog toe?”

Best veel ontdekte ik!

In het boek wordt  in gegaan op de relatie tussen de natuurlijke omgeving en de weidevogels die daar voorkomen. Bijna al ons grasland is inmiddels veranderd in intensief bewerkte, droge, nu  kaalgemaaide, raaisgrasakkers op een platteland dat steeds meer verstedelijkt.  Het verschil tussen het landschap in de jaren ’70 en nu wordt heel duidelijk in het boek. Modern grasland is kruidenarm en arm aan insecten, waardoor vogelnesten en kuikens vrijwel geen kans meer maken. En in dit boek  worden antwoorden gegeven op vragen over praktische maatregelen die in het belang zijn van weidevogels.

Voor de weidevogels-- voor kruidenrijk grasland--, voor minder intensief boeren--, veel meer gericht op kwaliteit van en voor natuur en dierenwelzijn --- en voor de uiteindelijke gebruiker en consument---strijd ik al jaren. Helaas is daar in t Haagse nog te weinig draagvlak voor, economische afwegingen wegen veelal zwaarder. Korte termijn politiek heet dat in mijn optiek, want ik verwacht dat over 10 jaar de megastallen weggeconcurreerd zijn door megastallen in andere werelddelen zoals China, en dat wij blijven zitten met uitgeputte grond, onverkoopbare grond en boerenbedrijven die niet meer functioneel zijn,.

Zolang als ik in t Haagse rondloop blijf ik strijden voor duurzaam Boeren en voor de . Weidevogels in  Kruidenrijk gras!

Bijzonder is, dat ik deze column net had geschreven en in de krant las dat “Weidevogelhoogleraar “Theunis Piersma de Spinozaprijs heeft gewonnen voor zijn onderzoek naar de trek van de Grutto en andere weidevogels. Hoop dat zijn onderzoek wordt voortgezet en de weidevogels gered worden van hun ondergang !!


Lutz Jacobi, lid van de Tweede Kamer  (www.lutzjacobi/twitter.com)

Wergea 600

logo wergea 600

Dit jaar bestaat Wergea 600 jaar! Noteer alvast in je agenda: de feestweek is van 19 tot en met 28 augustus 2022. Check hier de website: wergea600.nl

Bedrijven
    
Tweets

05-05-2022 20:25
RT @vvWarga: Het verslag en alle foto's van Warga 4 - DTD 4 staan nu op https://t.co/KlhyuybMVn Er staan inmiddels zelfs beelden van deze w…


05-05-2022 20:25
RT @BakkerijdeBoer: ❤ Het is bijna moederdag ❤ Een moederdagsnitte, aardbeienslof, aardbeienschelpje of een vers suikerbroodje met een cro…


27-04-2022 10:08
RT @teatsen: De opgave voor het Wytze Veenstra Wergeaster Kampioenskip Teatsen staat online @ https://t.co/HBpFXy1lPU https://t.co/HhspT4RC


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.