logo wergea 600

Dit jaar bestaat Wergea 600 jaar! Noteer alvast in je agenda: de feestweek is van 19 tot en met 28 augustus 2022.

 

vuilnisbelt.jpg

HANDHAVING AFVALTRANSPORT
 
In de Tweede Kamer zijn regelmatig “technische briefings”. Dit zijn bijeenkomsten waar we als fractiewoordvoerders uitgebreide informatie en uitleg krijgen van opgestelde rapporten of (europese) wetgeving. Ga hier altijd naar toe, want dit is de meest snelle route om gedegen informatie te krijgen over veelal complexe zaken.
 
Ben sinds kort woordvoerder  milieu en dit betekent “bijspijkeren” op vele milieukwesties. Zo schoof ik deze week aan bij een “technische briefing” van de Algemene Rekenkamer over de naleving van de Europese regelgeving voor export van afval. De Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen regelt het grensoverschrijdende transport van afvalstoffen binnen, - naar en – vanuit de Europese Unie. Europa wil zo voorkomen dat bedrijven en instellingen afval uitvoeren en verwerken naar plaatsen waar onvoldoende rekening wordt gehouden met het milieu.
 
In ons land doet de Inspectie Leefomgeving en Transport  de handhaving op het afvaltransport. Jaarlijks worden er enige duizenden afvaltransporten en bedrijven gecontroleerd op naleving van de regelgeving. Veel gecontroleerde bestemmingen zijn China, Hong Kong, India en Vietnam. De meest gecontroleerde ladingen zijn kunststofafval en electrische apparaten. Daarbij worden er een paar honderd overtredingen geconstateerd, waarop sancties en vervolging plaatsvinden.
 
De vraag of Nederland de afvaltransporten goed handhaaft, blijkt lastig te beantwoorden. Illegale afvalstromen laten zich moeilijk in beeld brengen, je ziet niet wat je niet ziet. Er moet nog veel gebeuren aan het verbeteren van een gezamenlijke aanpak en informatiehuishouding tussen landen. Het allerbeste is : niet willen sjoemelen met afvaltransporten!
 
Als volksvertegenwoordiger in het Nationaal Parlement schrijf ik in deze column over van alles en nog wat over het leven op en rond Het Binnenhof.
Lutz Jacobi, lid Tweede Kamer
Wergea 600

logo wergea 600

Dit jaar bestaat Wergea 600 jaar! Noteer alvast in je agenda: de feestweek is van 19 tot en met 28 augustus 2022. Check hier de website: wergea600.nl

Bedrijven
    
Tweets

05-05-2022 20:25
RT @vvWarga: Het verslag en alle foto's van Warga 4 - DTD 4 staan nu op https://t.co/KlhyuybMVn Er staan inmiddels zelfs beelden van deze w…


05-05-2022 20:25
RT @BakkerijdeBoer: ❤ Het is bijna moederdag ❤ Een moederdagsnitte, aardbeienslof, aardbeienschelpje of een vers suikerbroodje met een cro…


27-04-2022 10:08
RT @teatsen: De opgave voor het Wytze Veenstra Wergeaster Kampioenskip Teatsen staat online @ https://t.co/HBpFXy1lPU https://t.co/HhspT4RC


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.