logo wergea 600

Dit jaar bestaat Wergea 600 jaar! Noteer alvast in je agenda: de feestweek is van 19 tot en met 28 augustus 2022.

VERZOEKSCHRIFTEN en BURGERINITIATIEVEN
Mensen kunnen een verzoekschrift indienen bij de Tweede Kamer. In feite is een verzoekschrift een klacht over de Rijksoverheid. De voorgelegde kwesties betreffen heel vaak uitwerkingen van belastingmaatregelen. De centrale vraag is : “Heeft de overheid zijn taak naar behoren uitgevoerd?”


Voor het behandelen van deze verzoekschriften is een aparte commissie, waar ik een lid van ben. Het behandelen van de verzoekschriften van mensen gebeurt “achter gesloten deuren” ,  in verband met de privacygevoelige informatie. Van elk verzoekschrift wordt een openbaar verslag uitgebracht. Daarin staat de inhoudelijke conclusie, de motivering en een voorstel.

 
Verzoekschriften leiden best vaak tot herziening van de van besluiten. Voor het indienen van een burgerinitiatief zijn tenminste 40.000 handtekeningen nodig. Het moet over een kwestie gaan die de laatste twee jaar niet in de Tweede Kamer aan de orde is geweest en het mag niet indruisen tegen onze waarden en normen. Het mag niet over de Grondwet, de belastingen of de begrotingen gaan. Je hebt dus niet zomaar een burgerinitiatief in de Tweede kamer.


Burgerinitiatieven als “ Minder vleesconsumptie “ en “Dichten van AOW- gat “ hebben het niet gehaald. Voor die initiatiefnemers heel teleurstellend!! Wat mij betreft zou het indienen van burgerinitiatieven wel wat “toegankelijker “mogen  worden.


Als volksvertegenwoordiger in het Nationaal Parlement schrijf ik in deze column over van alles en nog wat van het leven op en rond Het Binnenhof.

Lutz jacobi, Lid Tweede Kamer (www.lutzjacobi/twitter.com)

Wergea 600

logo wergea 600

Dit jaar bestaat Wergea 600 jaar! Noteer alvast in je agenda: de feestweek is van 19 tot en met 28 augustus 2022. Check hier de website: wergea600.nl

Bedrijven
    
Tweets

05-05-2022 20:25
RT @vvWarga: Het verslag en alle foto's van Warga 4 - DTD 4 staan nu op https://t.co/KlhyuybMVn Er staan inmiddels zelfs beelden van deze w…


05-05-2022 20:25
RT @BakkerijdeBoer: ❤ Het is bijna moederdag ❤ Een moederdagsnitte, aardbeienslof, aardbeienschelpje of een vers suikerbroodje met een cro…


27-04-2022 10:08
RT @teatsen: De opgave voor het Wytze Veenstra Wergeaster Kampioenskip Teatsen staat online @ https://t.co/HBpFXy1lPU https://t.co/HhspT4RC


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.