gemeenteleeuwardenOp 16 november 2016 is er vergaderd in ús Doarpshûs over de Fouderingbrêge (link). Tijdens dit overleg zijn er een aantal beslissingen genomen waarmee hopelijk de overlast en schade verminderd kan worden. Hierbij een samenvatting van de gemaakte notulen:


Evaluatie

Vanuit Kerkbuurt worden borden over het hoofd gezien doordat op het verkeer gelet moet worden bij het afslaan. Vanuit het Leechlân wel duidelijk. Boeren geven aan dat het jammer is dat het bord dat aangaf welke richting voor gaat, weg is. Aan de kant van de Kerkbuurt kan groot verkeer niet aan de kant waardoor groot verkeer wel voorrang moet nemen. Vanuit het Leechlân rijdt een groot voertuig zich vast in de Turfskipper. De dukdalven lijken niet parallel op de brug te staan. Vanuit de Nieuweweg rij je tegen de rechterkant van de paal. De paal aan de kant van Appie (bewoners aan de zuidwestkant van de brug) is er drie keer uit geweest.

Hoe werkt het bijhouden van de kaarten bij een navigatiesysteem? Erik geeft aan dat iedereen hem zelf kan updaten.
Door bocht vanuit de Nieuweweg staan lange voertuigen niet recht voor de brug. De bewoners geven aan dat er ook te brede voertuigen over de brug rijden. Hierdoor ontstaat schade. Dit gaat vooral om landbouwverkeer.
Soms rijdt vrachtverkeer ook weer achteruit door de straat. De kleine paaltjes in de straat worden door de bewoners zelf weer recht gezet. Veel overlast wordt veroorzaakt door vrachtverkeer. Daarnaast ook van loonbedrijven. Eénmaal was er een trekker die één dubbellucht van de trekker haalde en na de brug het dubbel lucht (wiel) weer monteerde.
Sommige mensen willen een verbod voor aanhangers van vrachtwagens. Erik geeft aan dat dit geen zin heeft omdat deze gelede vrachtwagens altijd al langer zijn dan 10 m.

Klik hieronder op Lees meer: Bijeenkomst gebruik Fouderingbrêge - verslag om de rest van dit artikel te lezen.

 

Terugblik op eerdere afspraken

Archan geeft aan dat er maar 1 boer een ontheffing heeft aangevraagd. Dit is de heer Flapper. Eén boer heeft de trekker maar 2,6 m breed en niet langer als 10 m. Een andere boer heeft bewust een hele efficiënte brede maaier gekocht waarmee hij om moet rijden. De meeste boeren vragen geen ontheffing aan omdat het geld kost terwijl de gemeente Boarnsterhim heeft gezegd dat ze gratis zouden zijn. Archan geeft aan dat we zouden evalueren hoe het gaat.

Uitkomst interne bespreking:
Zolang er nog zo veel gedoe is en er regelmatig schade wordt gereden staat de gemeente op het standpunt dat gebruikers een ontheffing moeten hebben. Als blijkt dat de afgesproken maatregelen werken en gedrag verbeterd is dan wil de gemeente Leeuwarden wel een constructie bedenken waarbij een ontheffing niet meer nodig is. Vooralsnog bent u in overtreding als u met een voertuig breder dan 2,60 en zonder ontheffing over de brug rijdt.

Hoe nu verder, gedrag

De gemeente vraagt om elkaar aan te spreken op gedrag. Daarnaast is het mogelijk om klachten te melden bij politie. Ook is het mogelijk om de politie te laten controleren op ontheffingen en op breedte van voertuigen met ontheffingen. Buurtbewoners willen niet klikken bij de politie. Je wordt soms uitgescholden en je wilt met het jaarlijkse feest een biertje kunnen drinken met elkaar. Archan geeft aan dat ze het ook anoniem kunnen melden bij meldpunt Woon- Werk en Leefomgeving.

Hoe nu verder oplossingen/ maatregelen?
Wat zijn haalbare oplossingen? Sommige mensen vinden een versmalling aan de noord en zuidzijde een goed plan. Anderen willen nog sterkere dukdalven, dieper in de grond. Archan stelt voor om drakentanden voor de dukdalven van de brug te plaatsen. Dit vindt men geen goed plan. De bewoners stellen voor om extra borden op 45 graden in de tegenovergestelde richting op het kruispunt te zetten. Ook wordt voorgesteld om ongeveer 10 m na de bocht betonblokken te plaatsen. Verder wordt verzocht om aan de binnenkant van de dukdalven reflectoren te plaatsen.

Gemaakte afspraken
1. Meld het wanneer er te groot verkeer door de straat rijdt bij het meldpunt leefomgeving.
2. We plaatsen extra borden bij op 45 graden aan de overzijde van het kruispunt. Onderzocht wordt het plaatsen van betonbokken of bloembakken +/- 12 m van het kruispunt.
3. We monteren reflectoren op de dukdalven en het beton.
4. De borden die aangeven wie voor mag gaan op de brug komen terug.

 

Bedrijven
    
Tweets

05-05-2022 20:25
RT @vvWarga: Het verslag en alle foto's van Warga 4 - DTD 4 staan nu op https://t.co/KlhyuybMVn Er staan inmiddels zelfs beelden van deze w…


05-05-2022 20:25
RT @BakkerijdeBoer: ❤ Het is bijna moederdag ❤ Een moederdagsnitte, aardbeienslof, aardbeienschelpje of een vers suikerbroodje met een cro…


27-04-2022 10:08
RT @teatsen: De opgave voor het Wytze Veenstra Wergeaster Kampioenskip Teatsen staat online @ https://t.co/HBpFXy1lPU https://t.co/HhspT4RC


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.