VAN AFVAL NAAR GRONDSTOF

Afgelopen week was ik op werkbezoek bij de Friese vuilnisplaats in Oudehaske, “Ecopark De Wierde”. Alle inhoud van onze huisvuilcontainers belandt daar in een grote sorteermachine. Blik, papier, plastics, hout,  groente/fruit/tuinafval/ volgen dan een eigen route. Via infraroodtechniek en windshifting (perslucht) haalt Omrin meer dan 30 kg kunststof per huishouden uit het afval. Landelijk is dit 15 kg !

Omrin is koploper in Nederland bij het verwerken van afval in een kringloop. 62% wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten en daarnaast is afval van voedsel – en plantenresten een bron voor energie. Man, man, man, …..als je daar rond loopt, zie je hoeveel afval wij “produceren”.


Het zou goed zijn als iedereen daar ’s een kijkje zou nemen en zich er bewust van wordt wat wij zelf ook kunnen doen om de afvalkringloop nog verder te verbeteren. In Fryslan ontstaat een nieuwe bedrijvigheid rondom afvalstromen en technieken, bijvoorbeeld tussen Omrin, Philips, Lankhorst. Omrin haalt bij 173.000 huishoudens jaarlijks 200.000 ton afval op!!

Hoe beter we het afval scheiden, hoe duurzamer de afvalverwerking wordt en des te goedkoper de verwerkingskosten worden. Wij kunnen ons glas, GFT-afval en papier bij de bron nog beter scheiden. Dat helpt!! Volgende keer ga ik mee met de vuilnisman!
 

Als volksvertegenwoordiger in het Nationaal Parlement schrijf ik in deze column over van alles en nog wat van het leven op en rond Het Binnenhof.

Lutz Jacobi, Wergea, Lid Tweede Kamer (www.lutzjacobi/twitter.com)
 

Bedrijven
    
WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.